×
×

Demo Innovaties in graslandbemesting

Dinsdag 5 maart, Nij Beets (FR)

Kom dit vroege voorjaar naar een van de vier demo’s graslandbemesting nieuwe stijl van Bemest op z’n Best in samenwerking met Netwerk Praktijkbedrijven, Koeien & Kansen en Vruchtbare Kringloop Oost. En laat je verrassen door innovatieve bemestingsmachines en slimme tips voor een beter resultaat!

Wanneer: uur tot uur
Waar: Mts. Zwaagstra, Janssen Stichting 12 , 9245VJ Nij Beets
aanmelden

* Uitwijkdatum bij slechte weersomstandigheden: 19 maart 2024.

We zijn te gast bij…

Samen met zijn ouders en broers runt Sytze Zwaagstra een melkvee- en transportbedrijf in Nij Beets (Friesland). Ze melken 160 koeien op twee locaties met drie robots op 150 hectare veen- en zandgrond, waarvan 50 hectare in eigen beheer is. Sinds een paar jaar weiden zij de koeien weer zo’n 120 dagen per jaar en 6 uur per dag. De meetmelkproductie ligt op 10.170 kg per ha. Sytze is onderzoeksbedrijf van Netwerk Praktijkbedrijven.

Emissiearme graslandbemesting

Op deze demomiddag laat Bemest op z’n Best zien hoe je met de huidige bemestingstechnieken de ammoniakemissie tijdens bemesting naar beneden brengt. En wordt je meegenomen in de toekomst. Welke innovaties zijn in ontwikkeling? De volgende drie innovaties (in ontwikkeling) in emissiearme bemestingstechniek worden getoond:

 • Slootsmid Mesttechniek demonstreert een machine die de mest na toediening afdekt;
 • Toediening van door N2 Applied bewerkte mest die minder ammoniakemissie geeft;
 • Zode-injecteur die de mest direct onder de graszode aanbrengt.

Kuil van de toekomst

Daarnaast staat Netwerk Praktijkbedrijven stil bij de kuil van de toekomst. Goed bemesten bepaalt immers ook de kwaliteit van de kuil. Voor ammoniakreductie kan er daarom een dubbel effect worden behaald! Uitrijden én rantsoenwinst. Tegelijkertijd bepaalt de kuilkwaliteit ook de emissie van methaan. Driedubbel effect dus.

Programma dinsdag 5 maart 2024

 • 12.30 uur: ontvangst met lunch en broodje bal
 • 13.00 uur: welkom en start programma
  • Beter bemesten, minder ammoniakemissie – door Bemest op z’n Best
  • Kuil van de toekomst – door Netwerk Praktijkbedrijven
  • Uitleg demo
 • 13.30 uur: naar buiten
  • Demo resultaat eerdere bemesting
  • Live demo mesttoediening
 • 16.00 uur: afsluiting met drankje

Over Bemest op z’n Best

Het meerjarige programma Bemest op z’n Best richt zich op het halveren van de ammoniakemissie in de landbouw. Dit doen wij met een focus op innovaties bij de toediening van mest op het land. Daar valt nog veel winst te behalen. Dat noemen we ‘Bemest op z’n Best’. Doe je mee?

Over Netwerk Praktijkbedrijven

Ruim 100 melkveebedrijven zijn binnen Netwerk Praktijkbedrijven ieder op hun eigen wijze aan de slag met het reduceren van ammoniak- en methaanemissies met managementmaatregelen. Goedkoop, efficiënt en met eigen vakmanschap. Samen met LTO Noord en Wageningen University & Research combineren zij oude en nieuwe kennis tot een pakket van haalbare maatregelen voor alle melkveehouders, met effect op beide doelen.

Aanmelden

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Bemest op z'n Best en Netwerk Praktijkbedrijven. Meld je uiterlijk zondag 3 maart aan voor de demo via onderstaand formulier. Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos. Bij slechte weersomstandigheden wijken we uit naar dinsdag 19 maart 2024 en informeren we je tijdig.

Ik meld me aan

Aanmelden

Naam