×
×

Beleidsdag Netwerk Praktijkbedrijven 2023

Voor betrokkenen bij het NPLG/PPLG beleid organiseert Netwerk Praktijkbedrijven voor de tweede keer een speciale Beleidsdag. Tijdens deze dag maakt u kennis met Netwerk Praktijkbedrijven op basis van 2,5 jaar uitvoering. Zo komen opgedane resultaten en ervaringen, de rol van stalmetingen binnen het Netwerk en een actuele doorkijk naar toepassingsmogelijkheden bij het realiseren van gebiedsdoelen tijdens deze dag aan bod.

Wanneer: uur tot uur
Waar: De ReeHorst, Bennekomseweg 24, Ede
aanmelden

Gebiedsdoelen realiseren via managementmaatregelen en kleine stalaanpassingen

Ruim 100 melkveehouders uit 11 provincies werken binnen Netwerk Praktijkbedrijven aan het fors reduceren van zowel ammoniak- als methaanemissies. De ambitie is 30% reductie in 2024. Dat doen ze vanuit integraal perspectief, alle onderdelen van de bedrijfsvoering doen ertoe bij het reduceren van emissies. Binnen het Netwerk werken de melkveehouders samen met onderzoekers, begeleiders en erfbetreders.

Met managementmaatregelen gericht op voer, dier, stal en mestopslag, weidegang en bemesting is veel haalbaar. Voor het behalen van maximale reducties ligt de basis bij het management, het eigen vakmanschap. Ongeacht de keuzes voor de toekomst, kan elke melkveehouder hier nu al mee aan de slag.

Programma vrijdag 13 oktober

Op 15 onderzoeksbedrijven vinden continue stalmetingen plaats. Maken de stalmetingen het effect van managementmaatregelen en kleine stalaanpassingen inzichtelijk? Tijdens de Beleidsdag nemen we u mee in de nieuwste inzichten en resultaten van Netwerk Praktijkbedrijven. Daarnaast:

  • Vertellen projectleiders Cathy van Dijk en Gerard Migchels u meer over de inhoudelijke aanpak en stand van zaken van Netwerk Praktijkbedrijven;
  • Neemt u deel aan drie workshops (zie hieronder voor een overzicht van de workshops);
  • Is er gelegenheid om kennis te maken en bij te praten met andere betrokkenen van het NPLG/PPLG beleid.

Dagprogramma

09:30 uur

Inloop en ontvangst

09:45 uur

Plenaire ochtendsessie

10:30 uur

Workshopronde 1

11:30 uur

Workshopronde 2

12:30 uur

Lunch

13:30 uur

Workshopronde 3

14:30 uur

Plenaire middagsessie + afronding

15:30 uur

AfsluitingWorkshopaanbod

Tijdens de Netwerkdag neemt u deel aan de volgende drie workshops:

  1. Van stalmetingen tot APK, praktische toepassingen;
  2. Netwerk Praktijkbedrijven en gebiedsgerichte aanpak;
  3. Netwerk Praktijkbedrijven na 2,5 jaar uitvoering, wat levert het op?


Workshop 1 - Van stalmetingen tot APK, praktische toepassingen

Binnen Netwerk Praktijkbedrijven vinden op 15 bedrijven stalmetingen plaats. Daarnaast verzamelen de bedrijven veel aanvullende data. Welke data zijn dat en is meten daadwerkelijk weten?

Aan de hand van cijfers en uitkomsten van de 40 bedrijven laten we zien wat en hoe het Netwerk daadwerkelijk meet. Welke resultaten levert dit op en voor wie is dit interessant? Is het mogelijk om hooggespannen verwachtingen waar te maken of speelt er meer op een melkveebedrijf?

Workshop 2 - Netwerk Praktijkbedrijven en gebiedsgerichte aanpak

Netwerk Praktijkbedrijven startte in de zomer van 2020 met het werven van deelnemers. Een belangrijke opdracht hierbij was het vinden van bedrijven die én regionaal goed verspreid liggen én een afspiegeling van de melkveehouderijsector vormen. Dankzij een ruime hoeveelheid belangstellenden is dat gelukt. Niet wetende dat juist die regionale spreiding het Netwerk via de deelnemers vrij direct met de verschillende gebiedsopgaven in contact brengt.

In samenwerking met Joost Pleiter en Els Uijterlinde van gebiedsaanpak Markelo-Noord (Overijssel) laten we zien hoe zij met de inhoudelijke resultaten van Netwerk Praktijkbedrijven aan de slag gingen. Tijdens de Beleidsdag van 2022 schetsten zij de hoofdlijnen. Tijdens de Beleidsdag van dit jaar bieden we een praktische workshop aan waarbij hun activiteiten met resultaten van het Netwerk doorvertaald kunnen worden in gebiedsaanpakken elders.


Workshop 3 - Netwerk Praktijkbedrijven na 2,5 jaar uitvoering, wat levert het op?

Vers van de pers bespreken we uitvoerig de resultaten van 2,5 jaar Netwerk Praktijkbedrijven. Welke resultaten behaalde het Netwerk? Wat maakt dat het ene bedrijf het beter, of slechter, doet dan de ander? Welke inhoudelijke discussies, en dilemma’s komen naar voren?

In de workshop komen diverse onderdelen van het project langs. Met inhoudelijke deskundigen kijken we naar uitkomsten en uitdagingen.

Aanmelden

In verband met de catering verzoeken we u om zich uiterlijk 4 oktober aan te melden door onderstaand aanmeldformulier in te vullen. Aanmelden is voorwaarde om deel te nemen aan de Beleidsdag. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Mocht u na aanmelden toch verhinderd zijn dan vragen wij u vriendelijk om uzelf per e-mail af te melden via info@netwerkpraktijkedrijven.nl.

klik hier om u aan te melden voor de Beleidsdag

Routebeschrijving

De ReeHorst ligt in Ede, centraal in Nederland. Op 250 meter afstand van treinstation Ede-Wageningen en op 5 minuten rijden vanaf de A12 en de A30.

Adres
Hotel en Congrescentrum de ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717LM Ede (Gelderland)

Openbaar vervoer
Vanaf treinstation Ede-Wageningen loopt u in enkele minuten naar de ReeHorst.
U loopt het perron af en neemt uitgang zuidzijde (linksaf onderaan de trap).
Vervolgens wandelt u rechtdoor, u treft de ReeHorst aan uw rechterzijde.

Klik hier voor de routebeschrijving

Meer informatie

Netwerk Praktijkbedrijven is een initiatief van LTO Noord en Wageningen University & Research. De financiering is afkomstig van het ministerie van LNV. Het project maakt deel uit van de programmatische aanpak 'Integraal Aanpakken' als onderdeel van het LNV-Klimaatbeleid. De uitvoering en gezamenlijk projectleiderschap is belegd bij LTO Noord en Wageningen University & Research.

Kijk voor meer informatie op onze website. Heeft u vragen of opmerkingen neem dan per e-mail contact met ons op via info@netwerkpraktijkbedrijven.nl.

Benieuwd naar de Beleidsdag van vorig jaar? Lees de terugblik hier

Aanmelden

Wat is uw naam?