×
×

4 juni | Praktische Masterclass Methaan

Ben jij er ook bij?

Methaan reduceren noodzaak? Waar liggen de mogelijkheden voor het verminderen van methaanuitstoot? Maar ook, praktisch aan de slag met mest en in- en uitkuilmanagement om stappen te zetten op methaan. Al deze onderwerpen komen aan bod tijdens de praktische masterclass methaan op 4 juni in Wapenveld. Meld je hieronder direct aan. 👇

Wanneer: uur tot uur
Waar: Evert Luchtenbelt, Werverdijk 28, Wapenveld
aanmelden

Programma

Masterclass Methaan

Kom samen met andere melkveehouders bij het demonstratiebedrijf van Evert Luchtenbelt en krijg waardevolle inzichten tijdens onze hands-on masterclass over methaanreductie. Benieuwd hoe de dag eruit ziet? Het programma vind je hieronder.

10.00 uurInloop met koffie en thee
10:30 uurPresentatie methaan
11:30 uurDraaiknoppen methaan en emmissiefactor jouw bedrijf
12:30 uurLunch
13:00 uurRondleiding over het gastbedrijf
14:00 uurMestzeven en kuilmanagement
15:00 uurAfsluiting

Ochtendprogramma: masterclass methaan

Netwerk Praktijkbedrijven staat voor het integraal reduceren van ammoniak- en methaanemissies. Ammoniak? Dat hebben we steeds beter onder de knie. Maar over methaan blijft nog veel onduidelijkheid bestaan. Zowel bij onze ambassadeurs, als melkveehouders buiten het Netwerk.

Tijdens deze interactieve masterclass verdiepen we ons, onder leiding van onderzoeker Martine Bruinenberg van Wageningen University & Research, in methaan vanuit de pens en methaan uit mest. Vervolgens splitsen we in groepen voor de opdracht "Draaiknoppen pensmethaan" en ga je met je eigen KringloopWijzer-cijfers van 2023 aan de slag. Neem je jouw KringloopWijzer van 2023 mee?

Middagprogramma: rondleiding over het bedrijf

Na de lunch krijgen we een rondleiding over het bedrijf van Evert Luchtenbelt. Evert vertelt met welke managementmaatregelen vanuit Netwerk Praktijkbedrijven hij aan de slag is gegaan, hoe dit is bevallen en wat dit tot nu toe heeft opgeleverd. Ook kijken we naar een mestmonster uit de stal en gaan we in groepen uiteen voor het "Mestzeven" en het analyseren van de kuil en voeropslag. Dit om inzicht te krijgen in de knoppen waaraan je kunt draaien om het voer beter te (laten) benutten.

Over het bedrijf

  • Kleigrond, 123 melkkoeien en 7.994 kg meetmelk per ha
  • Weidegang en Agrarisch natuurbeheer
  • Melkrobot, extensief maar wel scherp rantsoen
  • Ammoniakreductie 2022 (t.o.v. 2020): - 23,7%
  • Methaanreductie 2022 (t.o.v. 2020): + 0,3%
Delian Kool netwerk 78

Delian Kool

Bedrijfsbegeleider

'Ontdek hoe je methaanuitstoot kunt verminderen en je bedrijfsresultaten kunt verbeteren tijdens onze praktische masterclass!'

Aanmelden

Laat je van je horen vóór 30 mei 2024 door het aanmeldformulier hieronder in te vullen? We willen graag weten wie er komt, zodat we voor voldoende eten en drinken kunnen zorgen. Als je onverhoopt toch niet kunt komen nadat je je hebt aangemeld, stuur dan een berichtje naar info@netwerkpraktijkbedrijven.nl.

Locatie

Demonstratiebedrijf Evert Luchtenbelt
Werverdijk 28
8191 NL Wapenveld

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over deze bijeenkomst? Neem dan per e-mail contact met ons op via info@netwerkpraktijkbedrijven.nl.

Aanmelden

Contactgegevens
Op de hoogte blijven van Netwerk Praktijkbedrijven?