Ammoniakemissie kg-30% in 2025 t.o.v. 2020 |
2020 | 3112 | |
2021 | 2435 | -21.8% |
2022 | 2460 | -21% |
2023 | 2331 | -25.1% |
Doel 2025: | 2178 | -30 % |
2020 | 91.8 | |
2021 | 83.9 | -8.6% |
2022 | 75.2 | -18.1% |
2023 | 71.2 | -22.4% |
-30% in 2025 t.o.v. 2020
2020 | 17604 | |
2021 | 17893 | 1.6% |
2022 | 19066 | 8.3% |
2023 | 20485 | 16.4% |
Doel 2025: | 12323 | -30 % |
2020 (referentiejaar) | 176 |
2021 | 170 |
2022 | 161 |
2023 | 158 |
Streefwaarde: | < 150 |
2020 (referentiejaar) | 7.3 |
2021 | 8.3 |
2022 | 8 |
2023 | 5.1 |
Streefwaarde: | < 5 |
2020 (referentiejaar) | 961 |
2021 | 964 |
2022 | 951 |
2023 | 977 |
Streefwaarde: | > 970 |
2020 (referentiejaar) | 183 |
2021 | 176 |
2022 | 169 |
2023 | 161 |
Streefwaarde: | 155 |
Voor het reduceren van hun ammoniak- en methaanemissies volgen de deelnemers de reductieroute van Netwerk Praktijkbedrijven.
Wie ben jij in 3 woorden?
Een enthousiast, zelfstandig persoon en een tikkie eigenwijs.
Waarom doe je mee aan Netwerk Praktijkbedrijven?
De Nederlandse melkveehouder staat voor grote uitdagingen. Actueel is stikstof/ammoniak, maar methaan is een volgend heet hangijzer. Mijns inziens kan je hier als sector het beste proactief mee aan de slag gaan en alvast voorsorteren met juiste kennis en techniek.
Wat is jouw grootste uitdaging als melkveehouder?
Mijn uitdaging is om bestaansrecht te houden met een verbreed melkveebedrijf in een Natura2000 gebied. De veenweide kent letterlijk en figuurlijk gaten en hobbels, maar is een prima plek om te boeren. Daarbij is het mijn streven om mee te bewegen met veranderingen in markt en omgeving, om zo een toekomstgericht melkveebedrijf voort te kunnen zetten.
Hoe zie jij jezelf en je bedrijf in de toekomst?
We combineren dan nog steeds een recreatietak met het melkveebedrijf. Door innovatie en aanpassingen in techniek of dierhouderij is het mogelijk te blijven boeren op deze locatie. Ik hoop nog een groeistapje te maken waarbij ik in omzet groei en iets extensiever kan boeren.
Boerderij Eben Haezer in natuurgebied De Olde Maten tussen Zwartsluis en Staphorst wordt gerund door Christiaan, zijn vrouw, vader en moeder. Het is een boerenbedrijf dat van generatie op generatie overging en zich ontwikkelde tot een duurzame op natuurlijke kringloop-gerichte melkveehouderij. Het bedrijf wordt gecombineerd met een recreatietak: een Bed & Breakfast, twee groepsaccommodaties en zaalhuur.