Ammoniakemissie kg-30% in 2025 t.o.v. 2020 |
2020 | 2950 | |
2021 | 2563 | -13.1% |
2022 | 2390 | -19% |
2023 | 1584 | -46.3% |
Doel 2025: | 2065 | -30 % |
2020 | 81.2 | |
2021 | 65.5 | -19.3% |
2022 | 62.5 | -23% |
2023 | 53.3 | -34.4% |
-30% in 2025 t.o.v. 2020
2020 | 11318 | |
2021 | 11056 | -2.3% |
2022 | 11026 | -2.6% |
2023 | 11558 | 2.1% |
Doel 2025: | 7923 | -30 % |
2020 (referentiejaar) | 177 |
2021 | 157 |
2022 | 157 |
2023 | 145 |
Streefwaarde: | < 150 |
2020 (referentiejaar) | 5.5 |
2021 | 5.3 |
2022 | 5.8 |
2023 | 5.7 |
Streefwaarde: | < 5 |
2020 (referentiejaar) | 973 |
2021 | 946 |
2022 | 971 |
2023 | 965 |
Streefwaarde: | > 970 |
2020 (referentiejaar) | 182 |
2021 | 166 |
2022 | 162 |
2023 | 152 |
Streefwaarde: | 155 |
Voor het reduceren van hun ammoniak- en methaanemissies volgen de deelnemers de reductieroute van Netwerk Praktijkbedrijven.
Wie zijn jullie in 3 woorden?
Eigenwijs, kritisch, aanpakker.
Waarom doen jullie mee aan Netwerk Praktijkbedrijven?
We hebben een biologisch melkveebedrijf met ruim 60 melkkoeien. We rijden de drijfmest grotendeels bovengronds uit en doen dit volgens het systeem van één tank mest en één tank water. We zijn van mening dat dit de beste manier van bemesten is waarbij ook de ammoniakemissie binnen de perken blijft. Echter kan je in de KringloopWijzer deze manier van bemesten nog niet toepassen. Mede hierdoor weten we nog niet goed waar we staan qua ammoniakemissie. We hopen dat we door deelname hier meer duidelijkheid over krijgen.
Wat is jullie grootste uitdaging als melkveehouder?
Alle ruwvoer van het eigen bedrijf of de directe omgeving winnen. Zeker in de afgelopen drie droge jaren was dit een uitdaging.
Hoe zien jullie jezelf en jullie bedrijf in de toekomst?
Natuurinclusief, biologisch en coöperatief worden nog belangrijkere thema's binnen ons bedrijf. Natuurgronden vormen een belangrijk onderdeel van ons bedrijf. Biologisch zorgt voor minder ammoniakemissie met name doordat bijna al het vee een groot deel van het jaar buiten is. Coöperatief zijn zorgt voor groeikansen voor ons relatief kleine melkveebedrijf. Hierbij gaat het om samenwerking op het gebied van melkafzet, vleesafzet, mestafzet, ruwvoer en natuurgronden.
Na geboerd te hebben in Limburg, bevindt deze biologische melkveehouderij zich sinds 2006 op de huidige locatie. Het bedrijf werkt zo natuurlijk mogelijk en gebruikt geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Franka en Arnoud werken veel samen met een biologische akkerbouwer in de buurt. Deze buurman levert gras-klaver en neemt mest af.