Ammoniakemissie kg-30% in 2025 t.o.v. 2020 |
2020 | 3860 | |
2021 | 3224 | -16.5% |
2022 | 3694 | -4.3% |
2023 | 3249 | -15.8% |
Doel 2025: | 2702 | -30 % |
2020 | 77.2 | |
2021 | 70.8 | -8.3% |
2022 | 72.7 | -5.8% |
2023 | 61.9 | -19.8% |
-30% in 2025 t.o.v. 2020
2020 | 31221 | |
2021 | 30444 | -2.5% |
2022 | 33580 | 7.6% |
2023 | 33826 | 8.3% |
Doel 2025: | 21855 | -30 % |
2020 (referentiejaar) | 164 |
2021 | 163 |
2022 | 167 |
2023 | 155 |
Streefwaarde: | < 150 |
2020 (referentiejaar) | 2.7 |
2021 | 2.1 |
2022 | 1.5 |
2023 | 2.8 |
Streefwaarde: | < 5 |
2020 (referentiejaar) | 1007 |
2021 | 1015 |
2022 | 1019 |
2023 | 1020 |
Streefwaarde: | > 970 |
2020 (referentiejaar) | 163 |
2021 | 161 |
2022 | 164 |
2023 | 152 |
Streefwaarde: | 155 |
Voor het reduceren van hun ammoniak- en methaanemissies volgen de deelnemers de reductieroute van Netwerk Praktijkbedrijven.
Wie ben jij in 2 woorden?
Vol energie, positief en nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen.
Waarom doe je mee aan Netwerk Praktijkbedrijven?
Ik hoop door deelname aan Netwerk Praktijkbedrijven aan te kunnen tonen dat we als sector efficiënt kunnen werken.
Wat is jouw grootste uitdaging als melkveehouder?
Binnen de scherpe milieuwetgeving toch een goed inkomen realiseren.
Hoe zie jij jezelf en je bedrijf in de toekomst?
We proberen met ons bedrijf zo optimaal mogelijk te functioneren in onze omgeving. Het produceren van vlog-melk is onze hoofdtak. Daarnaast is het voor ons bestaansrecht niet onbelangrijk dat we naast de markt ook de omgeving en consument betrekken bij hetgeen we doen. Zo betrekken we burgers bij ons melkveebedrijf middels een melktap, softijsautomaat, patrijzenbeheer en de verkoop van vleespakketten van eigen gefokte angus runderen. Ik geloof dat als je mensen bij je bedrijf betrekt, je op die manier ook draagvlak verdient voor de toekomst.
Het melkveebedrijf van Jacques van Melick is gedeeltelijk in de uiterwaarden van de Maas gevestigd. Het (matig verkavelde) bedrijf is de afgelopen 15 jaren gegroeid van 30 naar 195 melkkoeien, waarbij de jongvee opfok wordt uitbesteed. Er wordt gemolken met een 2x8 rapid exit melkstal en gevoerd met een krabbak.
Jacques zijn bedrijfsvoering is gericht op rendement en het pakken van kansen. Hij houdt er van om zaken uit te proberen. Zo worden er sinds een aantal jaren zomerveldbonen geteeld. Verder probeert het bedrijf een regionale kringloop te sluiten, o.a. door het voeren van bierborstel wat afkomstig is van een lokale brouwerij. Maar ook door een eigen vleesproductie van Aberdeen Angus kruislingen (die o.a. het restvoer van de melkkoeien opvreten en in een natuurgebied nabij weiden). Tot slot heeft het bedrijf ook een eigen melktap; waarmee ze in verbinding (blijven) staan met de maatschappij.