Ammoniakemissie kg-30% in 2025 t.o.v. 2020 |
2020 | 5286 | |
2021 | 5235 | -1% |
2022 | 4617 | -12.7% |
2023 | 4527 | -14.4% |
Doel 2025: | 3700 | -30 % |
2020 | 68.1 | |
2021 | 60.4 | -11.3% |
2022 | 57.7 | -15.3% |
2023 | 62.1 | -8.8% |
-30% in 2025 t.o.v. 2020
2020 | 34899 | |
2021 | 34978 | 0.2% |
2022 | 34183 | -2.1% |
2023 | 33086 | -5.2% |
Doel 2025: | 24429 | -30 % |
2020 (referentiejaar) | 154 |
2021 | 146 |
2022 | 143 |
2023 | 148 |
Streefwaarde: | < 150 |
2020 (referentiejaar) | 4.3 |
2021 | 4.3 |
2022 | 4.4 |
2023 | 4.7 |
Streefwaarde: | < 5 |
2020 (referentiejaar) | 984 |
2021 | 978 |
2022 | 986 |
2023 | 989 |
Streefwaarde: | > 970 |
2020 (referentiejaar) | 157 |
2021 | 149 |
2022 | 145 |
2023 | 149 |
Streefwaarde: | 155 |
Voor het reduceren van hun ammoniak- en methaanemissies volgen de deelnemers de reductieroute van Netwerk Praktijkbedrijven.
Wie ben jij in 3 woorden?
Betrouwbaar, geduldig en (licht) eigenwijs.
Waarom doe je mee aan Netwerk Praktijkbedrijven?
Wageningen Livestock Research doet al jaren onderzoek op ons bedrijf. Dat onderzoek staat iets verder van ons af. In dit project worden de beschikbare onderzoeksresultaten ook vertaald naar toepassingsmogelijkheden in de praktijk, wellicht ook met economisch voordeel. Op die manier maak ik echt onderdeel uit van het praktijkonderzoek: nieuwe inzichten krijgen en toepassen.
Wat is jouw grootste uitdaging als melkveehouder?
Mijn grootste uitdaging is om met zo weinig mogelijk aanvoer van krachtvoeders een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Het is de kunst om de eigen geteelde gewassen zodanig te oogsten dat je voor elke veegroep een rantsoen kunt maken waar zo weinig mogelijk aanvulling van krachtvoeders voor nodig is.
Hoe zie jij jezelf en je bedrijf in de toekomst?
Wij zien ons bedrijf als stabiel. We hebben op dit moment niet de intentie te groeien en verwachten dat ons bedrijf er qua omvang over vijf jaar nog net zo uit ziet als nu. We willen verder consolideren: de puntjes op de i zetten en houden.
Welke boodschap heb jij voor anderen?
Het was voor mij een echte eye opener toen een groep Chinezen vanuit Campina ons bedrijf bezochten. Zij waren zo onder de indruk van alle rantsoenmogelijkheden en -vormen; zij kenden dat niet. In hun land produceren de dieren naar het aanbod van voedsel dat beschikbaar is. Anders gezegd: de melkproductie is daar niet leidend, maar volgend. Dit principe passen wij deels toe door weidegang en het voeren van voornamelijk vers gras. Als het weer mee zit heb je goed gras en melk je goed en goedkoop. Zit het weer wat tegen - te droog of te nat - dan melk je wat minder. Maar wel altijd met een goede marge.
Pieter woont met zijn vrouw en drie kinderen op het bedrijf. Het bedrijf combineert weidegang met het voeren van voornamelijk vers gras. Sinds een aantal jaren focussen ze op de benutting van eigen ruwvoer. Ze hebben 3 hectare kruidenrijk grasland en 6 hectare land met weidevogels, inclusief plas-dras.