Zelfde doel, andere rol
Alle deelnemers gaan voor hetzelfde doel: 30% reductie van ammoniak- en methaanemissies in 2025. In hun rol en tempo zitten echter wel verschillen, vooral bedoeld om de olievlekwerking van haalbare maatregelen voor de hele sector zo goed mogelijk te faciliteren. Daarom bestaat het Netwerk uit drie soorten praktijkbedrijven:
- 18 onderzoeksbedrijven,
- 22 demonstratiebedrijven,
- Maximaal 70 ambassadeurbedrijven.
Bij de onderzoeksbedrijven ligt de focus op het verzamelen van data, meten en toetsen van bestaande en nieuwe reductiemaatregelen. Met de kennis en inzichten die daaruit voortkomen, gaan de demonstratiebedrijven aan de slag als brede praktijktoets. Zodat vervolgens de ambassadeurs beproefde en haalbare maatregelen en inzichten kunnen toepassen op hun bedrijf. En via hun studiegroep collega-melkveehouders inspireren; de olievlek.
Er is steeds sprake van wisselwerking binnen het Netwerk; onderzoek wordt gevoed met vragen en resultaten uit de praktijk en de praktijk plukt en toetst de vruchten van onderzoek. Zo blijven de deelnemers onderling verbonden. De olievlek wordt nog groter doordat ook erfbetreders, loonwerkers en adviseurs betrokken worden bij de vertaalslag naar de praktijk. De onderzoeks- en demonstratiebedrijven worden in hun leer- en ontwikkeltraject ondersteund door bedrijfsbegeleiders. Deze (40) praktijkbedrijven zijn geselecteerd als afspiegeling van de Nederlandse melkveehouderij. Denk dan aan verschillende grondsoorten, wel of geen weidegang, intensief of extensief en typen bedrijfsvoering.