Gebiedsproces
In een gebiedsproces werken regionale overheden, maatschappelijke organisaties, boeren en andere betrokkenen samen aan een aanpak om de opgaven voor natuur, stikstof, water en klimaat in samenhang op te lossen. Per gebied wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om regionale gebiedsdoelen te behalen. Het richt zich niet alleen op wat nodig is, maar ook op wat haalbaar en uitvoerbaar is en wie welke bijdrage kan leveren. Door samen op te trekken ontstaat begrip voor elkaars situatie, afwegingen en argumenten. Uiteindelijk moet een aanpak opgeleverd worden die de gebiedsdoelen realiseert én recht doet aan de belangen van alle partijen.
De stikstofopgave is hierbij belangrijk. Voor deze regionale opgaven komt een groot deel van het behalen van de reductiedoelen neer op het individuele bedrijf. Doordat de Netwerkdeelnemers bijna door heel Nederland verspreid liggen was de publicatie van de stikstofkaart in 2022 voor veel bedrijven een schok en werkte deze demotiverend. De optelsom van alle provincies kwam volgens de betreffende kaart uit op 50 procent te verminderen stikstofuitstoot. Door als Netwerk Praktijkbedrijven maatregelen te stapelen, en rekening te houden met de bovengenoemde cumulatieve effecten, konden veel bedrijven de geschetste reductieopgaven beter in hun eigen bedrijfscontext plaatsen. De opgaven bleven en blijven fors, maar zijn hierdoor een stuk overzichtelijker. En beter hanteerbaar, aangezien hierdoor inzichtelijk is welke mogelijkheden er zijn en hoe deze op onderdelen zelfs binnen bereik kunnen komen.
Het gebiedsproces Markelo-Noord (Overijssel) pakte destijds de handschoen op en werkte in samenwerking met Netwerk Praktijkbedrijven deze aanpak verder uit. Samen met melkveehouders en andere boeren in het gebied werden de maatregelopties verkend op geschiktheid voor het bedrijf en gebied. Met aandacht voor technische en sociaaleconomische haalbaarheid. Op basis van deze uitkomsten volgde een uitvoeringsvoorstel met een stikstofreductie van circa 50 procent voor Markelo-Noord.
Recentelijk is het Netwerk gevraagd naar een actuele versie. Onder andere een gebiedsproces in het Groene Hart wilde hier graag gebruik van maken. Aan deze vraag is inmiddels voldaan. Om andere gebieden hier ook hun voordeel mee te laten doen, stelt Netwerk Praktijkbedrijven de uitkomsten (breder) beschikbaar.