×
×

Ammoniakemissie Netwerk Praktijkbedrijven met 19,4% gedaald!

KringloopWijzer-cijfers 2023

Netwerk Praktijkbedrijven analyseerde de KringloopWijzer-cijfers van de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven in de eerste helft van 2024. In dit artikel de voortgang van de 40 deelnemers over 3 jaar.

Ammoniak

De analyse laat een daling van 19,4% van de ammoniakemissie op bedrijfsniveau van de 40 deelnemers zien in 2023 ten opzichte van 2020 (het referentiejaar). Voor de Netwerkdeelnemers is de absolute hoeveelheid bedrijfsemissie in kilogrammen leidend. Als de ammoniakemissie echter wordt uitgedrukt in andere eenheden* (zie tabel 1), dan blijkt de reductie nog veel sterker: respectievelijk -24,2% per GVE, -24,3% per ton meetmelk en -21,8% per ha.

De bedrijven wisten deze emissiereductie te realiseren ondanks een groei van de veestapel (+6,2% GVE) en een toename van de melkproductie (+8,5%) in dezelfde periode. De onderzoeks- en demonstratiebedrijven komen met deze cijfers in de buurt van hun reductiedoelstelling van -30% ammoniak in 2025.

Methaan

De bedrijfstotale methaanemissie van de onderzoeks- en demonstratiebedrijven steeg in de periode van 2020-2023 met 4,7%. Deze toename hangt samen met de bovengenoemde groei van de veestapel en de toename van de melkproductie. Als de methaanemissie wordt uitgedrukt in andere eenheden* (zie tabel 2) dan is de toename beperkter en is er zelfs een lichte daling zichtbaar. Respectievelijk -1,4% per GVE, -1,6% per ton meetmelk en +1,6% per ha.

Binnen Netwerk Praktijkbedrijven wordt volgens een routeplan gewerkt aan 30% minder ammoniak- en methaanemissie in 2025. Managementmaatregelen staan hierbij centraal. De deelnemers zijn in 2022 voor het eerst met ammoniak aan de slag gegaan. Pas vanaf 2023 zijn ze gericht met methaanreductie op het eigen bedrijf gestart. Veel kennis over methaan, en hoe in te passen in de bedrijfsvoering, is nog volop in ontwikkeling.

* Om de cijfers te kunnen vergelijken, kun je deze in diverse eenheden uitdrukken. Zo kun je de emissie uitdrukken per 1.000 kg melk. Echter is dit niet optimaal: bij bedrijven met een lagere melkproductie ontstaat hierdoor een vertekend beeld. Omdat de emissie direct samenhangt met de veestapel, is de weergave in per GVE daarom objectiever. Vanuit duurzaamheidsprogramma’s worden emissies per hectare uitgedrukt.

Lees verder