Ook zeggen de cijfers niet alles, voegen zij toe. “Ons druppelsysteem is bijvoorbeeld aantoonbaar zinvol gebleken. Maar dat kunnen we nog niet toevoegen in de KringloopWijzer. Dan boeken we dus wel resultaat, maar is het nog niet zichtbaar.”
“Ook hebben we afgelopen jaar een forse toename in de cijfers rondom ammoniakemissie (zie tabel 2). Dat komt omdat we met een graslandbemester moesten bemesten in plaats van de bouwlandbemester, die een lagere emissiewaarde heeft in de KLW. De loonwerker had alleen de schijvenbemester tot zijn beschikking, en er was maar één week goed weer. We hadden dus geen keuze. Nog een voorbeeld waarin de realiteit kan afwijken van de theorie.”
Groeistrategie
Vanwege de opvolging van zoon Jeandré heeft het bedrijf een groeistrategie. “Daarbij hoort ook een extra melkrobot en een activiteitenmeting. Op dit moment hebben we teveel koeien voor één melkrobot maar nog te weinig voor twee melkrobots. Omdat we nog mestplaatsing over hebben, kunnen we gaan groeien. Wat melkkoeien erbij om de tweede melkrobot efficiënt te maken. Dan kiezen we voor die extra mestrobot om arbeidsefficiënter te worden.”
Ook willen de boeren een activiteitenmeting aanschaffen. “Daarmee kan je je vruchtbaarheidscijfers verbeteren en dus je tussenkalftijd korter maken. Dat heeft ook effect op je voerefficiëntie die vanzelf weer doorwerkt op je emissies.”
Zoon Jeandré ziet de toekomst positief tegemoet. “Het is een aparte tijd, maar ik heb er wel volop zin in.” Projecten als Netwerk Praktijkbedrijven geven perspectief, aldus de heren. “Er zit heel veel kennis in de sector zelf en binnen een groep haal je dat sneller boven tafel. We maken het elkaar net wat gemakkelijker, met de tips en tricks die we delen.”
Ook zijn vader en zoon blij met de positieve energie die het Netwerk volgens hen uitstraalt. “Dat geldt voor de deelnemers, bedrijfsbegeleiders én het team dat erachter zit. De deelnemers zijn stuk voor stuk bloedfanatiek. Ondanks de grote vraagstukken die er liggen, willen we allemaal vooruit en dat bindt ons.”