RVO-aanvraag
In november 2023 doet Twan de aanvraag. “Al legden we die vervolgens weer in de kast. Ook op dat punt waren we nog in de veronderstelling dat het uiteindelijk niets op zou leveren.”
In april 2024 valt het besluit van RVO: het bedrijf van Twan komt in aanmerking voor de opkoopregeling. ‘Belastingtechnisch zagen we dat de voordelen om te stoppen groter waren dan aanvankelijk gedacht. Net zoals dat de nadelen om te blijven boeren óók groter bleken.’
“Zolang je nog aan het boeren bent, blijf je lekker bezig en ga je er vol voor. Dat heb ik ook altijd graag gedaan. Maar toen puntje bij paaltje kwam, paste dit ons beter.”
Wat kwam er na het definitieve besluit op hem af? “In eerste instantie met name een grote hoeveelheid praktische zaken. Je verzekeringen, vermogensbeheer, geldstromen. En je moet mensen bellen om te vertellen dat je gaat stoppen. We hebben bedrijfsbegeleider Jan van Middelaar en de voeradviseur al in een vroeg stadium geïnformeerd. Je hebt namelijk ook de behoefte om het met anderen te delen.”
Oostenrijk
Inmiddels is het besef wel neergedaald, aldus Twan. Hij kijkt terug op mooie jaren. “In 2016 zijn wij omgeschakeld naar biologisch. Toen zijn wij ook begonnen met hooimelk: het drogen van hooi op een Oostenrijkse manier, met bakken, dak-warmte en houtsnippers.”
“Voor ons bedrijf was dat de juiste weg en ik sta er nog steeds helemaal achter. Een artikel in Boerderij over hooi had mijn aandacht getrokken en ik ben me er verder in gaan verdiepen. Na een bezoek aan Oostenrijk, waar dit veelvuldig gedaan wordt, was ik om.”
“Ons bedrijf moest in die tijd verplaatst worden, omdat het in een hoogwatergebied lag met risico op overstroming. Voor de nieuwe locatie ging ik dus vergunningen aanvragen voor onder andere de hooikraan in de stal en de ruimte voor hooi. Deze bouwden we in 2015”