Stappenplan
Deelnemer Corné van Rees (demonstratiebedrijf) uit Brandwijk (ZH) heeft dit seizoen zijn snedes tot nog toe volgens planning van het land weten te halen. De eerste snede werd op 8 mei gemaaid. Ondanks het soms minder goede weer lukt het Corné om het vooraf afgesproken ritme van 4 á 5 weken aan te houden. Dankzij die regelmaat wist de melkveehouder telkens een jong, fris gewas te oogsten met niet te veel structuur. Een jong gewas heeft meer celinhoud en minder celwanden wat zorgt voor een lagere NDF en een lagere methaanemissiefactor. Het is wel nodig om dit te combineren met een drogestofgehalte van minimaal 45 procent (zie kader onderaan dit artikel).
Corné vulde voorafgaand aan het groeiseizoen samen met zijn bedrijfsbegeleider Delian Kool het stappenplan in (zie tabel 1). In dit plan zijn de uitgangspunten voor de ideale kuilsamenstelling en voor de bemesting opgenomen. Vervolgens koos hij een gewenste datum voor de eerste snede, uiteraard met de flexibiliteit om hiervan af te wijken.
Bij het opstellen van het stappenplan voor van de Kuil van de Toekomst vult elke deelnemer eerst de gewenste waarden in voor droge stof-opbrengst en -percentage, NDF, OEB en het ruw eiwitgehalte. Bij de bemesting gaat het om de hoeveelheden aan te wenden dierlijke mest en kunstmest, en het bemestingssysteem. Per snede wordt vervolgens een eigen bemestingsplan gemaakt met als doel een groeizaam gewas te behouden en de vooraf gewenste waarden daadwerkelijk te kunnen oogsten.