×
×

Grip krijgen op grasgroei

De invloed van gras en weidegang op ammoniakemissies was al bekend. Echter, nu blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten van beweidingsonderzoek van Wageningen University & Research dat gras en weidegang naast ammoniakemissie ook de potentie heeft om methaanemissie te reduceren. Door te sturen op weidegang, groeistadium, kwaliteit van gras en het seizoen kun je methaanemissie verminderen.

Een grashoogtemeter komt daarbij goed van pas. In plaats van kijken en schatten kun je met het gebruik van een grashoogtemeter data registeren én beoordelen. Dit kan je vervolgens helpen bij het maken van keuzes en dus het optimaliseren van je graslandmanagement.

Ook binnen het Netwerk Praktijkbedrijven zijn er een aantal deelnemers die wekelijks hun grasgroei meten. Geert Stevens is enthousiast:

Geen foto beschikbaar

Geert Stevens

Onderzoeksbedrijf

'Door wekelijks op een vast moment met de grashoogtemeter te meten krijg ik grip op de grasgroei van mijn percelen. Met deze inzichten kan ik tijdens het weideseizoen gemakkelijk bijsturen en indien nodig mijn planning aanpassen. Dit is een must als je je bedrijf goed wilt managen.'

Ben je benieuwd naar het gebruik van een grashoogtemeter? Zie hieronder de instructievideo's van de mechanische Jenquip (ronde) en de TES (vierkante) grashoogtemeter.

Gerelateerde deelnemers

Geert stevens 16

Geert Stevens

melkveehouder in Dijkerhoek

Onderzoeksbedrijf

Overijssel - Zand - 155 dagen weidegang - Derogatie: Ja - Gangbaar - 19653 kg meetmelk / ha

Lees verder