×
×

Hoe verlaagt Gezino ammoniak- en methaanemissies op zijn bedrijf?

De 39 onderzoeks- en demonstratiebedrijven zijn het middelpunt van Netwerk Praktijkbedrijven. Een gevarieerde en betrokken groep melkveehouders met verschillen in intensiteit, grondsoort en bedrijfsvoering die gaan voor minder ammoniak én methaan. De manier waarop zij ammoniak- en methaanemissies verlagen is echter voor ieder bedrijf verschillend. Onderzoeksbedrijf Gezino Engberts vertelt over zijn aanpak.

Terugkijken

Wat heb je het afgelopen jaar gedaan om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
We zijn nu al enkele jaren bezig om stapsgewijs het RE in het rantsoen te verlagen zonder dat dit ten koste gaat van de melkproductie. We proberen scherp te sturen op ureum. Doordat we losse energie- en eiwitcomponenten voeren, kunnen we gemakkelijk bijsturen. Stijgt het ureum, dan kunnen we de eiwitgrondstof (meestal soja of raap) iets verminderen. Wordt het ureum te laag, dan voegen we weer wat eiwit toe, of sturen we soms juist bij met energie.

Daarnaast zijn we iets minder kunstmest gaan strooien en doen dit nu in de vorm van ureum om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Door het inzaaien van kruidenrijk grasland afgelopen jaar proberen we ook kunstmest te besparen.

In 2021 hebben we een extra mestrobot ingezet. Dit gaf een duidelijke verlaging van de ammoniakemissie, maar dit is helaas niet terug te zien in de stikstofgehaltes van de mest. Deze zijn niet gestegen. Of zouden door onze RE-maatregelen de gehaltes in de mest nog lager zijn geweest als deze mestrobot er niet was geweest?

Afgelopen winter hebben we van onze eigen vaste mest een composthoop gemaakt en daar steenmeel en biostimulanten aan toegevoegd, ook om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren en daarmee de stikstofbenutting te verhogen. Door het natte voorjaar konden we dit helaas niet op tijd uitrijden. Hier gaan we het komende jaar mee aan de slag.

De methaanemissie proberen we te verlagen door meer vers gras te voeren. Vanwege een beperkte huiskavel is de hoeveelheid vers gras via weiden beperkt. Dit vullen we aan met zomerstalvoeren, dat we door het totale rantsoen mengen.

Hoe ging dit / hoe is dit bevallen?
Het verlagen van het RE-gehalte lukt redelijk. Dat resulteert nu in een gemiddeld RE in de kringloopwijzer van 148. Doordat we kleine stappen nemen, lopen we minder risico om de fout in te gaan. Het zomerstalvoeren van verschillende soorten graspercelen (kruidenrijk en gewoon Engels raaigras) blijft wel een uitdaging. De totale ammoniakemissie is helaas gestegen, maar dat heeft met name te maken met de beschikbaarheid van meer eigen grond. Door minder mestafvoer wordt er meer emissie aan het bedrijf toegekend.

Het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid is een proces van lange adem. We hopen hier op de lange termijn resultaten mee te halen wat betreft stikstofbenutting.

Vooruitkijken

Wat doe je dit jaar om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
We gaan verder met het optimaliseren van het rantsoen. Meer grondstoffen voeren en minder mengvoer gebruiken. Dit doen we ook om de kostprijs te verlagen. De energiedichtheid van het rantsoen kan nog omhoog.

Het doel is om kuilen te maken met meer dan 40% droge stof, voor een betere DVE/OEB-verhouding. Dat is tot nu toe gelukt. We hebben een deel van de eerste snede apart ingekuild in een kleine kuil. Deze kuil is de afgelopen maanden gevoerd. Door de kleine kuil konden we meer vers gras voeren. In eerdere jaren liepen we tegen het probleem aan dat we een te lage voersnelheid hadden bij de grote lasagnekuil, waardoor we genoodzaakt waren minder vers gras te voeren.

We gaan verder met het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. We kijken bijvoorbeeld naar de mogelijkheden om zeezout en compostthee in te zetten.

Uit de stalmetingen blijkt dat we een hoge methaanemissie hebben. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de paardenmest die we in de ligboxen gebruiken. Daarom oriënteren we ons op mestvergisting. Daarmee kunnen we de methaanemissie uit de stal verlagen. Dit kan ook positief zijn voor de ammoniakemissie.

Wat is hierbij je grootste uitdaging?
Vanwege het natte jaar zal het een uitdaging zijn om van de aangelegde kuilen een optimaal rantsoen te krijgen. Zelfs in het anders zo droge Markelo hebben we veel last gehad van de nattigheid.

Op dit moment is het ook een uitdaging om de koeien weer optimaal in productie te krijgen na de blauwtonguitbraak. Dit zal zeker invloed hebben op de resultaten voor dit jaar.

Wat betreft mestvergisting is het verkrijgen van een vergunning een uitdaging.

Vanaf 2022 aan de slag – eerste focus op ammoniak

Het doel van Netwerk Praktijkbedrijven is -30% ammoniak- en methaanemissies in 2025, ten opzichte van 2020. Het eerste projectjaar (2021) was voor de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven een ‘inregeljaar’. De deelnemers zijn in dit jaar nog niet aan de slag gegaan met de maatregelen. In 2022 zijn zij actief gestart met het volgen van het routeplan. Daarbij lag de eerste focus op ammoniak, omdat daar de meeste kennis van beschikbaar is. In 2022 werd dus nog niet bewust gestuurd op het verlagen van methaanemissie.

Gerelateerde deelnemers

Gezino engberts 8 portret Gezino

Gezino Engberts

melkveehouder in Markelo

Onderzoeksbedrijf

Overijssel - Zand - 120 dagen weidegang - Derogatie: Ja - Gangbaar - 29894 kg meetmelk / ha

Lees verder