×
×

Hoe verlaagt Johan ammoniak- en methaanemissies op zijn bedrijf?

De 39 onderzoeks- en demonstratiebedrijven zijn het middelpunt van Netwerk Praktijkbedrijven. Een gevarieerde en betrokken groep melkveehouders met verschillen in intensiteit, grondsoort en bedrijfsvoering die gaan voor minder ammoniak én methaan. De manier waarop zij ammoniak- en methaanemissies verlagen is echter voor ieder bedrijf verschillend. Demonstratiebedrijf Johan Molenaar vertelt over zijn aanpak.

Terugkijken

Wat heb je het afgelopen jaar gedaan om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
We hebben bijproducten toegevoegd aan onze lasagnekuilen van gras en mais om de verdichting te verbeteren en zo een consistenter rantsoen te krijgen. Ook hebben we onze mestrobots aangepast door ze zwaardere rijmotoren te geven en watersproeiers toe te voegen, zodat de roostervloer schoner blijft. Daarnaast hebben we de gescheiden mest, wat we gebruikten als boxenstrooisel, vervangen door een plantaardig strooisel en een vlas-kalk mengsel.

Hoe ging dit / hoe is dit bevallen?
We hebben geleerd om bij de aankoop van voer niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de uitstoot. Dit is nu een belangrijke factor in ons management. Verder zijn we tevreden over de verbeterde hygiëne door het nieuwe strooisel en de aanpassingen aan de mestrobots.

Vooruitkijken

Wat doe je dit jaar om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
Dit jaar blijven we actief bezig met het gescheiden houden van eiwitrijk en energierijk voer, wat ons in staat stelt gerichter te voeren. Daarnaast blijven we water toevoegen aan de mest om de uitstoot te verminderen en letten we scherp op de uitstootfactor bij de aankoop van voer. We hebben ook meegedaan aan de ontwikkeling van de Stal-APK, die we willen blijven gebruiken om zo de emissies te verlagen.

Wat is hierbij je grootste uitdaging?
Onze grootste uitdaging is het verkrijgen van duidelijke metingen in onze stal, die aan alle kanten open is. Het blijkt moeilijk om betrouwbare metingen te doen in een stal met zoveel luchtcirculatie, wat het moeilijk maakt om de precieze uitstoot te berekenen en daarop te sturen.

Vanaf 2022 aan de slag – eerste focus op ammoniak

Het doel van Netwerk Praktijkbedrijven is -30% ammoniak- en methaanemissies in 2025, ten opzichte van 2020. Het eerste projectjaar (2021) was voor de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven een ‘inregeljaar’. De deelnemers zijn in dit jaar nog niet aan de slag gegaan met de maatregelen. In 2022 zijn zij actief gestart met het volgen van het routeplan. Daarbij lag de eerste focus op ammoniak, omdat daar de meeste kennis van beschikbaar is. In 2022 werd dus nog niet bewust gestuurd op het verlagen van methaanemissie.

Gerelateerde deelnemers

Johan molenaar 4

Johan Molenaar

melkveehouder in Hoeven

Demonstratiebedrijf

Noord-Brabant - Klei - 0 dagen weidegang - Derogatie: Ja - Gangbaar - 32273 kg meetmelk / ha

Lees verder