×
×

Hoe verlaagt René ammoniak- en methaanemissies op zijn bedrijf?

De onderzoeks- en demonstratiebedrijven zijn het middelpunt van Netwerk Praktijkbedrijven. Een gevarieerde en betrokken groep melkveehouders met verschillen in intensiteit, grondsoort en bedrijfsvoering die gaan voor minder ammoniak én methaan. De manier waarop zij ammoniak- en methaanemissies verlagen is echter voor ieder bedrijf verschillend. Demonstratiebedrijf René Jacobs vertelt over zijn aanpak.

Terugkijken

Wat heb je het afgelopen jaar gedaan om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
Afgelopen jaar hebben we geëxperimenteerd met vers grasmonsters om beter bij te kunnen sturen aan het voerhek. De monsters heb ik gedaan in het kader van de Praktijkpilot Koe en Eiwit. We probeerden maandelijks te maaien voor een lager NDF-gehalte en een betere efficiëntie. De bemesting smeerden we meer uit over de snedes om het RE-gehalte in het gras bij beweiden en maandelijks maaien niet te hoog te laten oplopen. Door de afbouw van derogatie was dit sowieso noodzakelijk.

Het rantsoen is doorgerekend op 150, omdat we in de KringloopWijzer uiteindelijk vaak hoger uitkomen. Daarnaast heb ik de mais minder rijp geoogst om een gunstigere emissiefactor methaan (EF) te krijgen voor de methaanreductie.

Hoe ging dit / hoe is dit bevallen?
De goede VEM-uitslagen van de vers grasmonsters leidden ertoe dat ik aan het voerhek te veel heb gekort op energie. Dit was niet direct zichtbaar, omdat het ureum stabiel bleef. In de KringloopWijzer was echter een stijging van het gemiddelde RE in het rantsoen te zien. Verder was het door het natte jaar lastig om het maaien en beweiden goed te timen, maar uiteindelijk is dat volgens de kuiluitslagen toch goed gelukt.

Het oogstmoment van de mais vond in een eerder rijpheidsstadium plaats. Het product heeft hierdoor een goede EF-waarde, betere bewaareigenschappen en is smakelijker geworden.

Vooruitkijken

Wat doe je dit jaar om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
Meer energie in het rantsoen aan het voerhek stoppen en de verse koeien lager en langzamer opstarten met het eiwitcomponent. Als het weer het toelaat, wil ik droger inkuilen. De droge koeien, die ik in natuurweide inschaar, haal ik eerder naar huis om afkalfproblemen te verminderen. Dit leidt tot een betere opstart en een hogere voerefficiëntie. Daarnaast probeer ik de tussenkalftijd (TKT) weer beter onder controle te krijgen. Door blauwtong zijn er veel terugkomers geweest die lang droog hebben gestaan. Dit gaat ten koste van de efficiëntie, maar is ook een gevolg van een gesloten bedrijfsvoering met minder jongvee-opfok. Hierdoor zijn er minder “reserve-”dieren om te vervangen.

Wat is hierbij je grootste uitdaging?
De grootste uitdaging blijft het bepalen van het inschaarmoment ten opzichte van de opbrengst en het verwachte eiwitgehalte van vers gras. Dat optimum zoeken is een uitdaging, zeker in combinatie met steeds minder bemesting. Daarnaast is het uitdagend om een goede inschatting te maken van hoeveel het vee in de wei opneemt en op basis daarvan bij te sturen. Droger inkuilen is voor mij een evenwichtsoefening tussen opbrengst, bemesting en weersverwachting. Daarna komt het droge stofgehalte.

Vanaf 2022 aan de slag – eerste focus op ammoniak

Het doel van Netwerk Praktijkbedrijven is -30% ammoniak- en methaanemissies in 2025, ten opzichte van 2020. Het eerste projectjaar (2021) was voor de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven een ‘inregeljaar’. De deelnemers zijn in dit jaar nog niet aan de slag gegaan met de maatregelen. In 2022 zijn zij actief gestart met het volgen van het routeplan. Daarbij lag de eerste focus op ammoniak, omdat daar de meeste kennis van beschikbaar is. In 2022 werd dus nog niet bewust gestuurd op het verlagen van methaanemissie.

Gerelateerde deelnemers

Rene jacobs 5

René Jacobs

melkveehouder in Nuth

Demonstratiebedrijf

Limburg - Löss - 190 dagen weidegang - Derogatie: Ja - Gangbaar - 19185 kg meetmelk / ha

Lees verder