×
×

Hoe verlaagt Richard ammoniak- en methaanemissies op zijn bedrijf?

De 39 onderzoeks- en demonstratiebedrijven zijn het middelpunt van Netwerk Praktijkbedrijven. Een gevarieerde en betrokken groep melkveehouders met verschillen in intensiteit, grondsoort en bedrijfsvoering die gaan voor minder ammoniak én methaan. De manier waarop zij ammoniak- en methaanemissies verlagen is echter voor ieder bedrijf verschillend. Demonstratiebedrijf Richard Korrel vertelt over zijn aanpak.

Terugkijken

Wat heb je het afgelopen jaar gedaan om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
Sinds 2015 ben ik (door deelname aan het project Proeftuin Veenweiden) al bezig met het reduceren van ammoniakemissies. Het afgelopen jaar heb ik ons bestaande beleid (wat daarop gebaseerd is) voortgezet. Zo hebben we de mest verdund uitgereden in een 1:1 verhouding en ons gefocust op het RE-gehalte in het rantsoen. Ons winterrantsoen wordt al jaren berekend op 148/150 g RE. Onze graskuilen bevatten ongeveer 175 g RE, wat effect heeft op de inschatting van het RE-gehalte van weidegras. In de zomer krijgen de koeien veel weidegras, wat we bewust heel weinig bemesten. We melken die periode met een ureumgetal van 10 tot 15. Naar ons idee wordt het RE-gehalte van het weidegras door de rekenregelmethodiek van de KringloopWijzer te hoog ingeschat.

De afgelopen jaren hadden we vrij veel jongvee omdat we onze veestapel met ongeveer 10 koeien per jaar lieten groeien. Dit jaar, 2024, zijn we op 150 melkkoeien uitgekomen. Dit aantal vinden we voldoende. Daarom hebben we in 2022 onze fokkerijkraan dichtgedraaid, wat je nu terugziet in de jongveestapel. Waar die vorig jaar nog op 5,5 stuks per 10 melkkoeien uit kwam, komen we dit jaar onder de 5 uit. Ons streven ligt op ongeveer 4. Onze koeien worden gemakkelijk ouder, iets wat we al jaren terugzien in een lage vervanging.

Aangezien we door onze deelname aan het project Proeftuin Veenweiden in 2018 al 39% van onze ammoniakemissie reduceerden (t.o.v. 2015, waar we dus al hele grote stappen hebben gezet) wordt de Netwerkdoelstelling van -30% in 2025 (t.o.v. van 2020) voor ons nog een hele opgave.

Hoe ging dit / hoe is dit bevallen?
Dit bevalt ons goed, al merk ik wel dat we met het RE-gehalte soms op het randje balanceren. Als we even niet goed opletten, dan zakt onze melkproductie. Als we vervolgens weer meer energie toevoegen, dan gaat de productie weer omhoog. Momenteel stuur ik vooral op energie d.m.v. zetmeel en suiker, in de vorm van snijmaïs, maïsbrok en perspulp. Onze inzet op het verlagen van methaanemissies hebben we op een lager pitje gezet. Naar ons idee zijn er weinig stappen te maken zonder daarbij offers te brengen, zoals bijvoorbeeld het opgeven van weidevogelbeheer.

Vooruitkijken

Wat doe je dit jaar om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
Dit jaar heb ik geprobeerd om het gras op mijn gangbare land iets jonger te maaien. Hiermee hoop ik een betere verteerbaarheid (NDF) te oogsten, om zo methaanemissies te verlagen. Helaas is dat door de vele regenval lastig gebleken. Ik heb in de eerste week van mei een deel kunnen maaien, op de rest van de percelen stond nog bijna niks door ganzenschade. In de eerste week van juni heb ik dat uiteindelijk ook kunnen maaien, met een droge stofopbrengst van rond de 4,5 ton. De rest van dit jaar probeer ik waar mogelijk opnieuw het gras jong te maaien.

Wat is hierbij je grootste uitdaging?
Het weer (ook al is dat een slecht excuus). De laatste jaren is het moeilijk om hierop te anticiperen.

Om op een lagere jongveebezetting uit te komen (4 stuks jongvee per 10 melkkoeien) moet je goed zorgen voor de oudere koeien. Met een onderbezetting in de stal moet dit lukken.

Tot slot, methaanemissies verlagen zonder onze bedrijfsvoering om te gooien is ook een uitdaging voor ons. Wij doen actief mee aan weidevogelbeheer, waardoor we in het voorjaar 20 hectare grover gras hebben. Daarnaast boeren we op veengrond en hebben we een oude grasmat met niet alleen Engels raaigras, maar ook witbol en dergelijke, die waarschijnlijk minder goed verteren. Dit pas je niet zomaar aan.

Vanaf 2022 aan de slag – eerste focus op ammoniak

Het doel van Netwerk Praktijkbedrijven is -30% ammoniak- en methaanemissies in 2025, ten opzichte van 2020. Het eerste projectjaar (2021) was voor de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven een ‘inregeljaar’. De deelnemers zijn in dit jaar nog niet aan de slag gegaan met de maatregelen. In 2022 zijn zij actief gestart met het volgen van het routeplan. Daarbij lag de eerste focus op ammoniak, omdat daar de meeste kennis van beschikbaar is. In 2022 werd dus nog niet bewust gestuurd op het verlagen van methaanemissie.

Gerelateerde deelnemers

Richard korrel 28

Richard Korrel

melkveehouder in Ouderkerk aan de Amstel

Demonstratiebedrijf

Noord-Holland - Veen - 220 dagen weidegang - Derogatie: Ja - Gangbaar - 13512 kg meetmelk / ha

Lees verder