×
×

Hoe verlaagt Roel ammoniak- en methaanemissies op zijn bedrijf?

De onderzoeks- en demonstratiebedrijven zijn het middelpunt van Netwerk Praktijkbedrijven. Een gevarieerde en betrokken groep melkveehouders met verschillen in intensiteit, grondsoort en bedrijfsvoering die gaan voor minder ammoniak én methaan. De manier waarop zij ammoniak- en methaanemissies verlagen is echter voor ieder bedrijf verschillend. Onderzoeksbedrijf Roel Assies vertelt over zijn aanpak.

Terugkijken

Wat heb je het afgelopen jaar gedaan om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
We hebben verschillende maatregelen genomen om de ammoniak - en methaanemissies te verlagen:
In het basisrantsoen zijn we overgestapt op losse eiwitcomponenten (zoals soja en raap) en een losse energiecomponent (zoals tarwemeel). Zo kunnen we beter op het RE-gehalte in het rantsoen sturen. Ons streven is een ureumgehalte van ongeveer 15 in de melk. 
De 4e en 5e snede hebben we met een hoger % drogestof in balen geperst, zodat er meer bestendig eiwit in het gras blijft. Dit gras wordt hoofdzakelijk aan het jongvee gevoerd vanaf één jaar tot vier week voor afkalven.
Vorig jaar hebben we een druppelinstallatie boven de roostervloer in gebruik genomen. Vanaf half maart tot half september wordt de roostervloer elk uur nat gedruppeld. Omgerekend 10 liter water per vierkante meter per dag. Dit zorgt voor schonere roostervloeren en vermindert daarmee de NH3-emissie. 
Door de druppelinstallatie wordt de mest mooi verdund met water. Richting de zomer wordt het aandeel water in de mest groter, waardoor de mest ook beter benut wordt. 
Voor de ruwvoederwinning maaien we het gras nu met een strakker interval van vier weken, zodat het NDF-gehalte in gras niet te veel oploopt.

Hoe ging dit / hoe is dit bevallen?
Het verlagen van het RE-gehalte in het rantsoen is goed verlopen. Hierbij is wel voortdurend gekeken of er voldoende energie in het rantsoen zit. Door het lagere RE-gehalte hoeven we minder eiwit in de vorm van soja en raap aan te kopen.
Het voeren van droger ruwvoer in de vorm van grasbalen biedt meer flexibiliteit bij het voeren van ouder jongvee. We kunnen nu gerichter sturen op het RE-gehalte, in plaats van alleen vers gras in de vorm van zomerstalvoeren.
Dankzij de druppelinstallatie zijn de roostervloeren schoner en minder glad. Een bijkomend voordeel is dat de koeien gekoeld worden. Dit voorkomt hittestress bij een hogere temperatuur.
Voorheen maaiden we voor de ruwvoederwinning al ongeveer om de vier weken. Nu wordt de maaidatum iets naar voren gehaald als de weersvoorspellingen slecht zijn. Het gras wordt hierdoor gemiddeld in het seizoen één keer vaker gemaaid. Dit heeft afgelopen jaar geresulteerd in ruwvoer van goede kwaliteit, wat de voerefficiëntie bevordert en de methaanemissie van de veestapel verlaagt.

Vooruitkijken

Wat doe je dit jaar om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
We willen de tussenkalftijd verkorten. Mede door de blauwtongbesmetting in 2023 is deze te veel opgelopen. Een kortere tussenkalftijd kan bijdragen aan een hogere voerefficiëntie en een betere stikstofbenutting. 

Wat is hierbij je grootste uitdaging?
De koeien op tijd drachtig krijgen. We overwegen te investeren in activiteitsmeting om de tochtwaarneming te verbeteren.

Vanaf 2022 aan de slag – eerste focus op ammoniak

Het doel van Netwerk Praktijkbedrijven is -30% ammoniak- en methaanemissies in 2025, ten opzichte van 2020. Het eerste projectjaar (2021) was voor de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven een ‘inregeljaar’. De deelnemers zijn in dit jaar nog niet aan de slag gegaan met de maatregelen. In 2022 zijn zij actief gestart met het volgen van het routeplan. Daarbij lag de eerste focus op ammoniak, omdat daar de meeste kennis van beschikbaar is. In 2022 werd dus nog niet bewust gestuurd op het verlagen van methaanemissie.

Gerelateerde deelnemers

Roel assies 3

Roel Assies

melkveehouder in Zeewolde

Onderzoeksbedrijf

Flevoland - Klei - 0 dagen weidegang - Derogatie: Nee - Gangbaar - 7508 kg meetmelk / ha

Lees verder