×
×

Hoe verlaagt Sjoerd ammoniak- en methaanemissies op zijn bedrijf?

De onderzoeks- en demonstratiebedrijven zijn het middelpunt van Netwerk Praktijkbedrijven. Een gevarieerde en betrokken groep melkveehouders met verschillen in intensiteit, grondsoort en bedrijfsvoering die gaan voor minder ammoniak én methaan. De manier waarop zij ammoniak- en methaanemissies verlagen is echter voor ieder bedrijf verschillend. Demonstratiebedrijf Sjoerd van der Helm vertelt over zijn aanpak.

Terugkijken

Wat heb je het afgelopen jaar gedaan om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
Het afgelopen jaar hebben we scherp gestuurd op het verlagen van het ruw eiwit in het rantsoen, terwijl we veel kVEM hebben gevoerd om de productie op peil te houden. Daarnaast hebben we het RE-gehalte in de brokken inzichtelijker gemaakt. Dit hielp ons niet alleen om beter te sturen en kosten te reduceren, maar ook om emissies te verlagen.

Hoe ging dit / hoe is dit bevallen?
We hebben de productie goed op peil kunnen houden, maar uiteindelijk kostte het toch te veel krachtvoer om de productie hoog te houden. Dit maakte het financieel minder aantrekkelijk. Daarom voeren we dit jaar weer iets meer eiwit, zodat de kosten beheersbaar blijven en de productie weer wat aantrekt. Het ureum daalde wel naar 13 à 14, wat ons aanzienlijk voordeel opleverde bij de mestafzet.

Vooruitkijken

Wat doe je dit jaar om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
We hebben ons dit jaar vooral gericht op maaien op het juiste moment en het inkuilen met het juiste droge-stofgehalte. Begin mei hebben we 70 hectare gemaaid, en twee weken later hadden we de intentie om nog eens 70 hectare te maaien. Door de vele regen werd dit pas 1 juni. Hoewel dit niet de planning was, hebben we de late snede over drie sleufsilo’s verdeeld en dit gecompenseerd door jonger gras te maaien en zo droog mogelijk te hakselen.
 
Daarnaast blijven we scherp op de krachtvoeders en bijproducten die we aankopen. Normaal gesproken kopen we jaarlijks 500 à 600 ton perspulp, maar deze winter hebben we besloten dit niet te doen en meer maïskuil aan te schaffen.

Wat is hierbij je grootste uitdaging?
De grootste uitdaging is om de productie per koe hoog te houden en tegelijkertijd de kosten beheersbaar te maken. We streven naar een hoge productie per koe, wat binnen het project best uitdagend is. Door meer snijmaïs te voeren – mits van goede kwaliteit – hopen we niet alleen de methaanproductie gunstiger te maken, maar ook de melkproductie te ondersteunen.

Vanaf 2022 aan de slag – eerste focus op ammoniak

Het doel van Netwerk Praktijkbedrijven is -30% ammoniak- en methaanemissies in 2025, ten opzichte van 2020. Het eerste projectjaar (2021) was voor de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven een ‘inregeljaar’. De deelnemers zijn in dit jaar nog niet aan de slag gegaan met de maatregelen. In 2022 zijn zij actief gestart met het volgen van het routeplan. Daarbij lag de eerste focus op ammoniak, omdat daar de meeste kennis van beschikbaar is. In 2022 werd dus nog niet bewust gestuurd op het verlagen van methaanemissie.

Gerelateerde deelnemers

Sjoerd van der helm 29

Sjoerd van der Helm

melkveehouder in Zuidschermer

Demonstratiebedrijf

Noord-Holland - Klei - 130 dagen weidegang - Derogatie: Ja - Gangbaar - 18066 kg meetmelk / ha

Lees verder