×
×

Hoe verlaagt Sytze ammoniak- en methaanemissies op zijn bedrijf?

De onderzoeks- en demonstratiebedrijven zijn het middelpunt van Netwerk Praktijkbedrijven. Een gevarieerde en betrokken groep melkveehouders met verschillen in intensiteit, grondsoort en bedrijfsvoering die gaan voor minder ammoniak én methaan. De manier waarop zij ammoniak- en methaanemissies verlagen is echter voor ieder bedrijf verschillend. Onderzoeksbedrijf Sytze Zwaagstra vertelt over zijn aanpak.

Terugkijken

Wat heb je het afgelopen jaar gedaan om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
Een druppelinstallatie geïnstalleerd en de mestschuif zo aangepast dat de vloer schoner blijft. Ook hebben we de instellingen van de schuif aangepast voor de weideperiode. Daarnaast het eiwitgehalte in het rantsoen verder verlaagd; we zitten nu al een tijd op een ureumwaarde van 13/14.

Hoe ging dit / hoe is dit bevallen?
Niet alles ging in één keer goed; een tijd lang zaten we te laag in eiwit, waardoor de melkproductie iets terugliep. De schonere vloer en de druppelinstallatie bevallen heel goed. De vloer is nu stroever en blijft beter schoon.

Vooruitkijken

Wat doe je dit jaar om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
We hebben geprobeerd om een goede voorraad graskuil en maïs aan te leggen. De graskuil is goed gelukt, maar de maïs iets minder, omdat één perceel door de weersomstandigheden flink tegenviel. Het aantal stuks jongvee per 10 melkkoeien gaat ook omlaag, mede omdat het aantal melkkoeien stijgt.

Wat is hierbij je grootste uitdaging?
Methaanreductie blijft lastig. Het is moeilijk in te schatten wat goed werkt en of dat mogelijk de ammoniakreductie tegenwerkt. Er ontbreekt ook een beetje een prikkel om hierin echt stappen te zetten. We zijn wel bezig met een vergister.

Vanaf 2022 aan de slag – eerste focus op ammoniak

Het doel van Netwerk Praktijkbedrijven is -30% ammoniak- en methaanemissies in 2025, ten opzichte van 2020. Het eerste projectjaar (2021) was voor de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven een ‘inregeljaar’. De deelnemers zijn in dit jaar nog niet aan de slag gegaan met de maatregelen. In 2022 zijn zij actief gestart met het volgen van het routeplan. Daarbij lag de eerste focus op ammoniak, omdat daar de meeste kennis van beschikbaar is. In 2022 werd dus nog niet bewust gestuurd op het verlagen van methaanemissie.

Gerelateerde deelnemers

Sytze zwaagstra 8

Sytze Zwaagstra

melkveehouder in Nij Beets

Onderzoeksbedrijf

Friesland - Veen - 120 dagen weidegang - Derogatie: Ja - Gangbaar - 10169 kg meetmelk / ha

Lees verder