×
×

Hoe verlaagt Twan ammoniak- en methaanemissies op zijn bedrijf?

De 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven zijn het middelpunt van Netwerk Praktijkbedrijven. Een gevarieerde en betrokken groep melkveehouders met verschillen in intensiteit, grondsoort en bedrijfsvoering die gaan voor minder ammoniak én methaan. De manier waarop zij ammoniak- en methaanemissies verlagen is echter voor ieder bedrijf verschillend. Demonstratiebedrijf Twan Linssen vertelt over zijn aanpak.

Terugkijken

Wat heb je het afgelopen jaar gedaan om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
Allereerst hebben we water aan de mestrobot toegevoegd en zijn we de stalvloer intensiever gaan schuiven. Ook hebben we monsters van het (door ons zelfgemaakte en) gevoerde hooi genomen om zicht te houden op de samenstelling. Omdat het hooi allemaal door elkaar ligt, is het moeilijk om hiervan monsters te nemen. Om dit te voorkomen hebben we per vracht een pluk hooi apart genomen, deze apart gedroogd en hier dan een monster van genomen.

Tot slot hebben we de mest met een injecteur 20 cm boven het gras uitgereden (wij hebben vrijstelling voor het bovengronds uitrijden van mest). Hiermee proberen we de windinvloed te verminderen.

Hoe ging dit / hoe is dit bevallen?
Het toevoegen van water aan de mestrobot en het vaker schuiven is goed bevallen. De vloer is veel schoner en ook de stal is een stuk frisser qua reuk.

Om minder sporen in het land te krijgen willen we bij het uitrijden van mest ook een spuitboom uitproberen. Omdat die breder is dan een injecteur, krijg je daar minder sporen door.

Het blijft moeilijk om op ureum te sturen. Door het voeren van vers gras kan dit flink stijgen, met name in het najaar. Ik droog zoveel mogelijk gras voor het maken van hooi, maar de laatste snede voer ik vers. Door de droogte had ik niet de juiste voedermiddelen beschikbaar die ik bij kon voeren om het ureum op peil te houden.

Vooruitkijken

Wat doe je dit jaar om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
We zijn dit jaar begonnen met het voeren van gerst, om beter op het ureum te kunnen sturen. Dit is ook nog eens 20 cent per kg goedkoper!
In 2024 wil ik meer gaan beweiden. Door de percelen kleiner te maken krijgen ze na gebruik langer de tijd om te herstellen. Doordat we dit jaar veel ruwvoer hebben gewonnen, krijgen we meer speling om de juiste voerkwaliteiten naast het verse gras in te zetten.

Wat is hierbij je grootste uitdaging?

Ons hooi op de juiste manier inzetten en boven water krijgen of hooi een oplossing zou kunnen zijn voor het ammoniak en methaanvraagstuk.

Vanaf 2022 aan de slag – eerste focus op ammoniak

Het doel van Netwerk Praktijkbedrijven is -30% ammoniak- en methaanemissies in 2025, ten opzichte van 2020. Het eerste projectjaar (2021) was voor de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven een ‘inregeljaar’. De deelnemers zijn in dit jaar nog niet aan de slag gegaan met de maatregelen. In 2022 zijn zij actief gestart met het volgen van het routeplan. Daarbij lag de eerste focus op ammoniak, omdat daar de meeste kennis van beschikbaar is. In 2022 werd dus nog niet bewust gestuurd op het verlagen van methaanemissie.

Gerelateerde deelnemers

Twan linssen 2

Twan Linssen

melkveehouder in Beegden

Demonstratiebedrijf

Limburg - Klei - 220 dagen weidegang - - Biologisch - 6192 kg meetmelk / ha

Lees verder