Geleidelijk verlagen
Voor de melkproductie en de gezondheid van het dier is het beter om het ruw eiwitgehalte in het rantsoen geleidelijk te verlagen. Wat het voor Jacques extra uitdagend maakt, is dat hij voert met een doseerbak. Het voer ligt dan in laagjes, waardoor de koeien goed kunnen selecteren. Koeien die mais het lekkerst vinden, selecteren vooral de maiskorrels uit het voer (eiwitarm). De koeien die daarna komen, eten dan voornamelijk gras. Dit betekent dat de ene koe een hoog eiwit-niveau binnenkrijgt (bijv. 170 g) en de andere koe al laag zit (bijv. 155 g). Het totale rantsoen op het bedrijf van Jacques heeft een gemiddeld ruw eiwitgehalte van 161 g per kg droge stof. Als het ruw eiwitgehalte ineens van 161 g daalt naar 150 g, zal dit voor de koeien die gewend zijn aan een hoger ruw eiwit-niveau veel meer impact hebben dan voor de koeien die al laag zaten.
Rantsoen gelijkwaardiger maken
Jacques gaat komend najaar kijken naar methoden om de voeropname van alle koeien gelijkwaardiger te krijgen. Hiervoor gaat hij het voer beter mengen, door bijvoorbeeld nog beter op het pletten van de maiskorrels te letten. Het effect van goed mengen heeft hij kunnen ervaren omdat hij vijf weken als proef met een zelfrijdende voermengwagen heeft mogen voeren. Een voordeel hiervan is dat verschillende voedermiddelen goed gemengd worden, zodat elke hap voor elke koe hetzelfde is. Hierdoor is ook de eiwitopname van alle koeien gelijkwaardiger verdeeld. Echter, een (zelfrijdende) voermengwagen vergt een flinke investering.
Benutting van eiwit in eigen rantsoen verhogen
Het rantsoen bestaat op het bedrijf van Jacques uit eigen geteeld mais en gras, en aangekocht krachtvoer. Mais en gras hebben een bepaald gehalte aan eiwit. Daar kun je wel wat op sturen, maar als het geoogst is, kun je hier niet meer op sturen. Wel kun je sturen op de benutting van het eiwit in het eigen rantsoen. Zo hoef je minder eiwit (in mengvoer) aan te kopen en dat is economisch aantrekkelijk. Jacques gaat proberen om de benutting van eiwit in het eigen voer te verhogen door zijn voordroogkuilen droger in te kuilen. Droger inkuilen heeft als voordeel dat het eiwit wat bestendiger wordt, waardoor het eiwit omgezet wordt in DVE. Het eiwitgehalte blijft dus gelijk, maar wordt beter benut en daarom is er minder eiwit van buitenaf nodig. Tegelijkertijd zakt de OEB in de voordrootkuil, waardoor er ook minder verliezen zijn.
Aanvullende maatregelen om tot 30% reductie te komen
Naast het verlagen van het ruw eiwitgehalte in het rantsoen, gaat Jacques meer en beter gestructureerd Nieuw Nederlands weiden toepassen. In zijn stal heeft hij bij de bouw gekozen voor een dichte emissiearme vloer met mestschuiver. De mest wordt maximaal 10 tot 12 dagen in een put opgeslagen, waarna het overgepompt wordt naar een gesloten bassin. In de toekomt gaat Jacques bij het uitrijden de mest verdunnen met water. De minerale stikstof die in de (drijf)mest zit lost dan gedeeltelijk op in het water en trekt dan sneller de grond in. Op deze manier blijft er meer stikstof in de kringloop.
Lees meer en bekijk de webinar: 'lager ruw eiwit, de koe kan het aan!'