Mechanisatiebedrijf Slootsmid Mesttechniek toonde een systeem van bemesten waarbij de sleufjes afgedekt worden met een krijtsuspensie. Deze methode zit nog in de proeffase. Het idee is dat het krijt uithardt en de sleuf afdicht. Het is een vrij simpele techniek die ook nog wat kalk in het grasland toevoegt.
Een andere demonstratie, uitgevoerd door mechanisatiebedrijf Pelgreen, betreft het goed diep injecteren van de mest, op een diepte van 10-15 centimeter. Waarbij de sleufjes aan de bovenzijde worden dichtgedrukt met een wiel, wat moet zorgen voor minimale ammoniakemissie. Bij deze techniek is het ook een optie om een extra grote hoeveelheid (45 kuub per ha) in 1 keer te bemesten, waarbij vervolgens de mineralen langzaam afgegeven worden. Een bemesting die het hele seizoen uitwerkt dus.
Diverse demo’s draaiden om het toepassen van nieuwe technieken rondom een zoden-injecteur, waarbij veel aandacht uitgaat naar minimale beschadiging van de zode, voorkomen van openstaande sleufranden en optimale benutting van de meststoffen.
Een heel andere innovatieve aanpak is de methode van plasmabehandeling van N2 Applied en melkmachinefabrikant GEA. Hierbij wordt rundveemest verrijkt met stikstof via een plasmabehandeling. Tegelijk wordt de pH-waarde door toevoeging van nitraten verlaagd om de ammoniakvorming te beperken. Door de plasmabehandeling ontstaat een efficiënte meststof met direct voor de plant beschikbare stikstof, zodat er minder mest nodig is. Door de aanzurende werking wordt de ammoniakuitstoot sterk verminderd (met 95%) en ruikt de mest vrijwel niet meer.
Alle getoonde technieken zijn momenteel ook in onderzoek bij Nederlandse onderzoeksinstellingen, om verder getest en ontwikkeld te worden.