Ruw eiwitgehalte
Minder ruw eiwit (RE) in het rantsoen betekent minder stikstof en dus minder ammoniak. Onder het mom van ‘wat er niet in gaat komt er ook niet uit’ verlaagden de onderzoeks- en demonstratiebedrijven gemiddeld hun RE-gehalte met 8 g van 164 g in 2020 tot 156 g in 2023. De projectdoelstelling van 150 g RE is in 2023 al door een kwart van de deelnemers behaald. Voor de start van het Netwerk zat 2% van de deelnemers (in 2020) onder 151 g RE per kg DS. Gedurende de looptijd van het project groeide deze groep tot 25%. Tegelijkertijd daalde de groep met een RE-gehalte van meer dan 160 g met 35% (van 57% in 2020 naar 22% in 2023).
De manier waarop deelnemers het RE-gehalte in hun rantsoen verlaagden, verschilt per bedrijf. De meest gekozen acties zijn: doorrekenen van het voerrantsoen, krachtvoer met lager eiwit voeren, kuilvoer droger inkuilen, extra eiwitarme producten voeren en het aanpassen van de bemesting op DS-opname en het RE-gehalte.