Hoe en waar ontstaat methaan?
Methaan ontstaat tijdens het verteren van voer in de pens en de dikke darm, en tijdens het verteren van organische stof in mest. Methaanproductie vindt alleen plaats onder anaerobe (zuurstofloze) omstandigheden. Tijdens fermentatie van voedsel zetten micro-organismen eiwitten en koolhydraten om in energie, waterstof en koolstofdioxide. De koe heeft de energie nodig voor onderhoud en melkproductie, maar een overmaat aan waterstof remt het metabolisme, waardoor het fermentatieproces, en daarmee de productie van energie, zou worden geremd. Gelukkig is er een beschermingsmechanisme: waterstof reageert in de pens en de dikke darm met koolstofdioxide waardoor methaan ontstaat en de koe de overmaat aan waterstof kwijt raakt. De koe rispt of scheidt de methaan uit. In de mest vindt eenzelfde proces van methaanvorming plaats. Voercomponenten die in de pens al zijn gefermenteerd (worden in de mest niet nogmaals gefermenteerd. Dit betekent ook dat organische stof dat onverteerd in de mest komt, weliswaar niet tot pensmethaan heeft geleid, maar mogelijk wel leidt tot methaanproductie in de mest.