×
×

Zo start ook jij de verandering

Ga jij ook voor minder ammoniak en methaan? Dan helpen we je graag op weg. Met kennis, ervaringen en maatregelen van de melkveehouders van het Netwerk. Volg de ontwikkelingen van de deelnemers en ontdek wat bij jou en jouw bedrijfsvoering past.

1

Ammoniak- en methaanemissies reduceren met de Netwerk-aanpak

Binnen Netwerk Praktijkbedrijven staan rantsoen- en diermanagementmaatregelen centraal bij de aanpak voor het reduceren van ammoniak- en methaanemissies. De 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven volgen deze voorgestelde route om emissies op hun bedrijven te verlagen. Echter waarom wordt er juist met dit type maatregelen gestart? En uit welke (basis)stappen bestaat de Netwerk-aanpak voor het verlagen van ammoniak- en methaanemissies precies? En als ik als melkveehouder emissies op mijn eigen bedrijf wil reduceren, waar moet ik dan beginnen?

2

StartpuntChecker basisstap 1: RE – jongvee

Wil jij als melkveehouder ook aan de slag met managementmaatregelen om ammoniak- en methaanemissies te verlagen? Met de StartpuntChecker zie je op basis van jouw eigen KringloopWijzercijfers waar je staat in kwadrantenschema 1 van Netwerk Praktijkbedrijven. In een oogopslag zie je welke onderzoeks- en demonstratiebedrijven een vergelijkbare uitdaging hebben. En dus mogelijk interessant zijn voor jou om te gaan volgen.

De maatregelen uit basisstap 1 van de Netwerk-reductieroute (het verlagen van het ruw eiwitgehalte in combinatie met het verlagen van het aantal stuks jongvee) zijn weggezet in een StartpuntChecker. Sinds 2022 zijn de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven actief aan de slag met deze maatregelen. Benieuwd naar welke voortgang zij al bereikt hebben?

3

StartpuntChecker basisstap 2: RE - VEM

Wil jij als melkveehouder ook aan de slag met managementmaatregelen om ammoniak- en methaanemissies te verlagen? Met de StartpuntChecker zie je op basis van jouw eigen KringloopWijzercijfers waar je staat in kwadrantenschema 2 van Netwerk Praktijkbedrijven. In een oogopslag zie je welke onderzoeks- en demonstratiebedrijven een vergelijkbare uitdaging hebben. En dus mogelijk interessant zijn voor jou om te gaan volgen.

De maatregelen uit basisstap 2 van de Netwerk-reductieroute (het verlagen van het ruw eiwitgehalte in combinatie met het verhogen van de VEM) zijn weggezet in de StartpuntChecker. Sinds 2022 zijn de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven actief aan de slag met deze maatregelen. Benieuwd naar welke voortgang zij al bereikt hebben?

4

Leer van collega’s: hoe doen zij dat, hoe doe jij dat?

De ene boer is de andere niet. Als ondernemer, maar ook als het gaat om waar je boert en hoe. Wat voor de een werkt, kan voor de ander averechts werken. Die diversiteit vind je terug in Netwerk Praktijkbedrijven. De deelnemers van het Netwerk zijn een afspiegeling van melkveehoudend Nederland. De bedrijven verschillen in grondsoort, type bedrijf, omvang en landelijke spreiding. Ook in leerstijl en kennisniveau is iedereen verschillend. Zodat jij je kunt herkennen in het ondernemerschap, de manier van werken en de uitdagingen waar collega’s voor staan. Dat houdt je scherp op je eigen keuzes en levert soms verrassend nieuwe invalshoeken op.

5

Neem deel aan de kennissessies en bijeenkomsten in jouw regio

Wat we op de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven meten, ontwikkelen en toetsen, delen we graag met jou! Zodat zoveel mogelijk melkveehouders zien en ontdekken hoe je fors ammoniak- en methaanemissies kunt reduceren, op een praktische manier. Daarvoor organiseren we kennissessies en bijeenkomsten door het hele land. Bij de deelnemende bedrijven of op andere aansprekende locaties. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen. En krijg je via praktijkgerichte bijeenkomsten concrete tips om op jouw bedrijf aan de slag te gaan.

6

Vind in de Kennisbank informatie en hulpmiddelen waarmee je zelf aan de slag kunt

Gelukkig starten we niet met niks, als het gaat om ammoniak- en methaanreductie. Vanuit onderzoek en praktijk zijn de afgelopen jaren al veel maatregelen ontwikkeld en uitgeprobeerd. De ene succesvoller dan de andere, maar ook daar leren we van. Het helpt bij de ontwikkeling van een écht integrale aanpak. Vanuit de meer dan 100 deelnemende melkveebedrijven in het Netwerk komen daar weer nieuwe kennis en maatregelen bij. Vertaald in filmpjes, factsheets, artikelen, publicaties, nieuwsberichten en meer. Je vindt ze per thema in onze Kennisbank. Feiten en praktische tips die je kunnen helpen om ook op jouw bedrijf reductie-stappen te zetten.